Ga naar Adeko Promotional Products
Adeko Promotional Products

Adeko is sinds 1994 actief in de promotionele branche. Je kunt bij ons terecht voor alle promotieartikelen zoals bijvoorbeeld bedrijfs- en promotiekleding, relatiegeschenken, premiums en zelfs voor je drukwerk. Kortom, voor alles waar een logo op moet, is Adeko jouw partner!

Bad Backlinks

Wat zijn het?

Hoe wordt je website gevonden? Meest van tijd komen mensen op een website terecht na het gebruiken van een zoekmachine, maar in sommige gevallen krijg je bezoekers via links die op andere websites staan. Wanneer deze websites weinig of gedupliceerde content hebben, wordt dit door Google gezien als een backlink van slechte kwaliteit. Als een website veel slechte backlinks heeft, is er een grote kans dat het een negatieve impact zal hebben op de positie van de website bij zoekmachines.

Hoe weet ik of backlinks slecht zijn?

Dat kun je het beste zien aan de websites waar de links op staan. Sommige websites zijn specifiek gemaakt om er backlinks op te kunnen zetten. Deze websites zijn meestal simpel opgebouwd met een standaard WordPress thema en hebben content dat gedupliceerd is van andere websites of überhaupt niet relevant zijn aan de links die erop staan.

Slechte backlinks kunnen ook veroorzaakt worden door bots die reacties plaatsen. Net als vrijwel elk aspect van webdevelopment, worden bots steeds geavanceerder en kunnen zelfs informatie zoals de naam van de auteur noemen in hun reactie.

Hoe kom ik hiervan af?

Allereerst moet je weten waar de desbetreffende backlinks staan en naar welke pagina ze linken. Wanneer je dit weet, zijn er een aantal opties:

  • Neem contact op met de beheerder van de website en vraag hem/haar de link te verwijderen.
  • Laat Google weten dat je niets te maken wil hebben met de desbetreffende backlinks. Dit is een proces van twee stappen waarbij je een bestand download waar alle pagina’s in staan die naar jouw website linken en vervolgens een lijst upload van de links die genegeerd moeten worden. Meer informatie hierover is hier te vinden.
  • Verwijder de pagina’s waar naartoe gelinkt wordt of verander de URL. Dit is in veel gevallen niet gewenst, maar kan wel een oplossing zijn. Daarentegen zal Google een slechte indruk krijgen van een website als pagina’s te vaak niet gevonden kunnen worden. Naast het verwijderen van de desbetreffende pagina’s is het aan te raden om Google te laten weten niets met deze links te maken te willen hebben.
  • Begin helemaal opnieuw. Als de website waar het om gaat de moeite niet waard is, is het misschien beter om een schone start te maken met een nieuw domein en een nieuwe website.
  • Naast de hierboven genoemde oplossingen, zijn er partijen die diensten aanbieden op het gebied van SEO en backlinks. Yoast biedt zogenaamde ‘reviews’ aan, waarbij ze onderzoeken of een website geoptimaliseerd is voor zowel vindbaarheid als gebruiksvriendelijkheid, en tips geven voor verbeteringen. Daarnaast zijn er beheersystemen zoals LinkResearchTools, waarbij je te weten komt hoeveel backlinks er in totaal naar je website verwijzen, welke er een slechte invloed op hebben en kan je je backlink profiel bekijken en opschonen.

Conclusie

Backlinks zijn één van de vele aspecten die invloed hebben op vindbaarheid, zowel positief als negatief. Het is iets waar zeker aandacht aan besteed moet worden om optimaal vindbaar te zijn.