Ga naar Adeko Promotional Products
Adeko Promotional Products

Adeko is sinds 1994 actief in de promotionele branche. Je kunt bij ons terecht voor alle promotieartikelen zoals bijvoorbeeld bedrijfs- en promotiekleding, relatiegeschenken, premiums en zelfs voor je drukwerk. Kortom, voor alles waar een logo op moet, is Adeko jouw partner!

Big Data

Wat is Big Data?

Het is een concept waar veelal onduidelijkheid over is. Om wat voor data gaat het? En wanneer komt het woord ‘Big’ tot zijn recht? Big Data staat voor het analyseren en verwerken van een bepaalde hoeveelheid ongestructureerde data. Dit geld voor data in verschillende vormen en kan bij allerlei bronnen vandaan komen. Het gaat hierbij om tekst, cijfers, afbeeldingen, audio en video. Er is geen specifieke hoeveelheid vastgesteld. Big Data is geen nieuw concept en een hoeveelheid die tien jaar geleden beschouwd werd als ‘veel’, hoeft dat nu niet meer te zijn. De hoeveelheid data heeft te maken met waar het voor gebruikt wordt.

Hoe wordt Big Data gebruikt?

Big Data kan gebruikt worden voor allerlei doeleinden, maar het heeft vrijwel altijd te maken met een vorm van ontwikkeling. Het gaat om het vinden van specifieke informatie of het leggen van verbanden tussen informatie die er al is. Winkelketens kunnen bijvoorbeeld aan de hand van een overzicht van transacties, hun prijzen of aanbiedingen aanpassen naar het koopgedrag van de klant. De recherche gebruikt bijvoorbeeld beeldmateriaal van camera’s die op openbare plaatsen hangen om iemand op te sporen. Maar Big Data kan ook gebruikt worden om een profiel voor mensen, objecten of situaties te maken en nieuwe gevallen daar wel of niet bij in te delen.

Indrukwekkend of beangstigend?

Big Data kan ongetwijfeld voor grote ontwikkelingen zorgen, maar het kan ook veel problemen met zich mee brengen. Naast het in-gevaar-brengen van privacy, kan het er ook voor zorgen dat mensen onterecht in een bepaalde risicogroep geplaatst worden en niet meer in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een baan of lening. Dit zijn algemene punten die niet in elke situatie toegepast kunnen worden, maar deze gevaren zijn er wel. Desondanks wordt Big Data niet voor niets al een aantal jaar toegepast door bedrijven en instanties. Als het doel en de uitzonderingen maar duidelijk genoeg zijn, kan het zeker nuttig zijn.