Ga naar Adeko Promotional Products
Adeko Promotional Products

Adeko is sinds 1994 actief in de promotionele branche. Je kunt bij ons terecht voor alle promotieartikelen zoals bijvoorbeeld bedrijfs- en promotiekleding, relatiegeschenken, premiums en zelfs voor je drukwerk. Kortom, voor alles waar een logo op moet, is Adeko jouw partner!

Less en Sass

Webdevelopment heeft een aantal standaard talen die in vrijwel elk geval voorkomen. Deze talen zijn HTML, CSS en Javascript. Daarnaast zijn er een aantal hulpmiddelen die tijd kunnen besparen bij het maken van websites. jQuery is bijvoorbeeld een framework waarmee je dezelfde functies kan schrijven als met Javascript, maar met minder code. Dit zorgt voor schone en overzichtelijke code en maakt het schrijven van uitgebreide functies over het algemeen makkelijker. Less en Sass spelen ongeveer dezelfde rol voor CSS als jQuery speelt voor Javascript.

Een CSS bestand kan snel onoverzichtelijk worden door vele regels code en herhaling. Less en Sass zijn scripttalen waarmee je hetzelfde kan schrijven als met CSS, maar met minder code. Daarnaast geven ze de mogelijkheid voor het hergebruik van bestaande code en voegen ze geheel nieuwe functies toe. Eén van deze functies is de mogelijkheid om zogenaamde ‘mixins’ te schrijven. Dat is styling dat van tevoren geschreven is om later overal op toe te kunnen passen met één simpele regel.

In dit geval is er geen partij die echt beter is dan de ander. Hier gaat het om de voorkeur van de developer en die is nooit bij iedereen hetzelfde. Less is gebaseerd op Javascript en Sass op Ruby. Dit speelt zeker een rol bij het leren gebruiken van deze talen. Als je enigszins bekend bent met Javascript is Less misschien makkelijker om te leren, maar de mogelijkheden die deze scripttalen bieden speelt natuurlijk ook een rol. Less maakt bijvoorbeeld gebruik van ‘@’ om variabelen aan te geven. Standaard CSS maakt hier ook gebruik van en hoewel de kans klein is, kan dit voor conflicten zorgen. Sass gebruikt ‘$’ om variabelen aan te geven, een teken dat niet gebruikt wordt door CSS en dus geen conflicten kan veroorzaken.

Zo zijn er enkele aspecten die bij de ene taal anders (of gunstiger) werken dan bij de ander. Over het algemeen zullen ze allebei veel tijd besparen. Het belangrijkste is dat de developer onderzoek doet naar beide (en wellicht nog andere) en degene kiest die het beste bij hem of haar past.