PrestaShop 8

Wat is er nieuw in PrestaShop 8.0

PrestaShop 8 is een belangrijke update die een bijgewerkte Symfony 4.4-versie, compatibiliteit met PHP 8.1, nieuw wachtwoordbeleid en functies voor sessiebeheer, ondersteuning voor WebP en meer biedt.

Beveiligingspagina

PrestaShop 8 brengt een nieuwe beveiligingspagina met twee belangrijke nieuwe functies.

  • Configureer jouw winkelwachtwoordbeleid door te kiezen uit vijf toenemende complexiteitsniveaus. Hierdoor kun jij als winkelbeheerder nauwkeurig afstemmen hoe streng je wilt zijn met betrekking tot de wachtwoorden van jouw gebruikers en de exacte balans vinden tussen onthoudbaarheid en veiligheid.

  • Beheer jouw klant- en medewerkerssessies. Je kunt nu de geschiedenis van gebruikerssessies bekijken en indien nodig op afstand de verbinding verbreken. Bovendien kunnen verouderde sessies snel uit de geschiedenis worden opgeschoond om de database clean te houden.

Beveiligingspagina


Indicator voor wachtwoordsterkte

Indicator voor wachtwoordsterkte

Gebruikers ontvangen nu real-time aanwijzingen over de sterkte van hun gekozen wachtwoord.

Bij het instellen van hun wachtwoorden zien gebruikers nu een kleur gecodeerde aanwijzing om hen te helpen begrijpen of hun wachtwoord sterk genoeg is, afhankelijk van het wachtwoordbeleid van de winkel. Let op! De thema’s moeten worden bijgewerkt om deze functie te ondersteunen.


Afbeeldingsformaten

Geüploade afbeeldingen kunnen nu worden opgeslagen in het moderne WebP-formaat.

WebP biedt betere compressie dan JPEG en PNG voor dezelfde beeldkwaliteit: kleinere bestanden betekenen dat pagina’s sneller worden geladen. Je kunt deze optie configureren in de backoffice van de webshop via Design -> Afbeeldingsinstellingen -> Opties voor het genereren van afbeeldingen.

Het is nu mogelijk om naast klassieke bitmap afbeeldingen ook SVG-bestanden te gebruiken voor het logo van je winkel.

SVG
WebP


Product pagina (experimenteel)

De nieuwe backoffice-product pagina die is geïntroduceerd in PrestaShop 1.7.8 is aanzienlijk verbeterd voor deze versie. De pagina is gereorganiseerd, het combinatiebeheer is verbeterd en de bulk-edit is verbeterd.

Deze nieuwe product pagina bevat nog niet alle functies van de standaard product pagina (met name multistore-ondersteuning), dus deze blijft standaard uitgeschakeld. Je kunt het activeren in Geavanceerde parameters -> Experimentele functies.

Product pagina

Zoek machine optimalisatie

Aanvullende beschrijving voor categorieën: vergroot de zichtbaarheid van jouw categoriepagina’s door een blok met voor zoekmachines geoptimaliseerde tekst onderaan de pagina op te nemen.

Voorkom dat crawlers van zoekmachines beëindigde producten indexeren door de statuscode “410 – Verdwenen” in te stellen op uw beëindigde producten, in plaats van “404 – Niet gevonden” te gebruiken.

Paginanummer is nu opgenomen in metatiteltags op gepagineerde pagina’s, zoals nieuwe producten, beste verkopen, prijsdalingen en andere. Dit zou zoekmachines moeten helpen deze pagina’s beter te begrijpen.

Suggesties voor de lengte van de inhoud. Sommige tekstvelden in SEO-, verkeers- en CMS-secties bevatten nu live tekentellers om te helpen voorkomen dat je de aanbevolen lengtelimiet voor inhoud overschrijdt.


Multistore

Veel pagina’s in de backoffice zijn bijgewerkt voor compatibiliteit met meerdere winkels, waardoor jij als verkoper kunt kiezen welke velden je wilt bijwerken in winkel- of groepscontext.


DKIM-handtekeningen voor e-mails

Verminder de kans dat de e-mails van jouw winkel als spam worden gemarkeerd door DKIM-handtekeningen te gebruiken. Dit kan worden geconfigureerd in Geavanceerde parameters > E-mail.


Installer

Verminder rommel door te kiezen welke modules en thema’s je wilt installeren tijdens het installatieproces van de winkel.

Pas jouw distributie aan. Tijdens de installatie van de winkel worden alle modules, thema’s die aanwezig zijn in de modules van de winkel en themamappen standaard geïnstalleerd, tenzij de gebruiker anders kiest. Hierdoor kunnen integrators op maat gemaakte PrestaShop-builds maken met (of zonder) de modules en thema’s van jouw keuze.

Ontdek wat er precies is misgegaan als de installatie mislukt. Als de foutopsporingsmodus is ingeschakeld, wordt een volledige stacktracering weergegeven nadat er iets misgaat tijdens het installatieproces. Dit zal ons als ontwikkelaars zeker helpen de oorzaak van het probleem sneller te achterhalen.


Verleng het installatieproces. Modules bevatten nu een “callback postInstall()”, waardoor ze code kunnen uitvoeren nadat de installatie van de winkel is voltooid. Dit biedt ons als “de ontwikkelaars” nieuwe mogelijkheden, zoals het toevoegen van extra stappen aan de installatie, het vooraf laden van middelen of het voor verwerken van gegevens.


Webservice

De status en URL naar de webservice van jouw winkel wordt nu bovenaan de pagina weergegeven in Geavanceerde parameters -> Webservice. Dit zou nuttig moeten zijn voor nieuwe gebruikers en hen helpen veelvoorkomende problemen op te lossen.

Het is nu mogelijk om gedeeltelijke updates uit te voeren op webservice-eindpunten met behulp van de PATCH-methode. Hierdoor kunnen integraties slechts een deel van een entiteit bijwerken in plaats van alle velden tegelijk.


Media versiebeheer

Wij als ontwikkelaars kunnen media versiebeheer gebruiken om te voorkomen dat verouderde javascript- en stylesheetbestanden uit de cache van de browser worden geladen.

Er is een nieuwe parameter toegevoegd aan de methoden registerJavascript en registrerStylesheet, waardoor moduleontwikkelaars een versieparameter kunnen toevoegen. Deze parameter wordt toegevoegd aan de URL van de sessie, dus als de versie verandert, zullen browsers de nieuwe sessie downloaden in plaats van de oude versie uit de lokale cache te laden.


CLI

Stel de configuratiewaarden en foutopsporingsmodus van jouw winkel in vanaf de terminal van jouw server.

Automatiseer jouw configuratie via scripts, repareer een verkeerde configuratie als de web interface niet beschikbaar is. Er zijn nu veel mogelijkheden beschikbaar dankzij deze functie!


Gedeeltelijke updates in ObjectModel

Wij kunnen nu gedeeltelijke updates uitvoeren op ObjectModel-entiteiten. Dit is technisch gezien geen nieuwe functie, maar het was eerder buggy en onstabiel.


Onder de motorkap

Compatibiliteit met PHP 8 en PHP 8.1

PrestaShop 8 vereist nu ten minste PHP 7.2 en biedt compatibiliteit met de meest recente PHP 8.1, ondersteund tot november 2024. Elke nieuwe PHP-versie biedt prestatie- en beveiligingsverbeteringen, dus het is belangrijk om PrestaShop op de meest recente beschikbare PHP-versie uit te voeren. En als jij je richt op een specifieke PHP-versie, kun je profiteren van alle nieuwe taalfuncties!

Symfony and library upgrades

PrestaShop 8 is geüpgraded naar Symfony 4.4 LTS (Long Term Support) versie, die tot november 2023 door het Symfony-team zal worden ondersteund. Deze release bevat ook veel bijgewerkte bibliotheken, zoals Guzzle 7.4, Twig 3, PHPUnit 8 en Circuit Breaker 4.

Open source-neutraliteit

PrestaShop 8 is een keerpunt nu het project op weg is naar bedrijfsneutraliteit: de Addons Marketplace is niet langer gebundeld met het project (maar kan afzonderlijk worden geïnstalleerd). Het project is grotendeels vrij van alle producten en diensten van PrestaShop.

Typescript

Alle scripts van op Symfony gebaseerde pagina’s zijn nu gebouwd in TypeScript. TypeScript biedt veel taalfuncties die niet in Javascript zijn opgenomen, de belangrijkste is “strong typing”. Deze wijziging zou moeten helpen om de code robuuster te maken, het aantal bugs te verminderen en de onderhoudbaarheid van het project op de lange termijn te vergroten.

Sneller vermogen opbouwen

Webpack-configuraties zijn bijgewerkt om esbuild-loader te gebruiken in plaats van babel-loader, wat heeft bewezen de bouwtijd aanzienlijk te versnellen. In tests door PrestaShop werd de bouwtijd met een derde verkort!