PrestaShop 9 Alpha 1 is beschikbaar!

PrestaShop 9

De eerste publieke alpha van PrestaShop 9 is beschikbaar. PrestaShop heeft ons afgelopen week laten weten dat wij aan de slag kunnen met PrestaShop 9. Het gaat hier nog om een Alpha versie wat inhoudt dat hij enkel bedoeld is voor ontwikkelaars om deze versie te gaan doortesten en bugs aan hen kenbaar te gaan maken.

Dus, nee sorry hij is nog niet beschikbaar om in te gaan zetten. Na deze Alpha versie komt er eerst nog een B├Ęta versie. Deze zou voor een durfal beschikbaar zijn om te gaan gebruiken, maar wij wachten veiligheidshalve meestal af tot de echte stabiele release er is voor PrestaShop 9. Als wij nu een inschatting moeten maken gaan wij ervan uit dat een functionele PrestaShop 9 pas begin 2de kwartaal van 2025 beschikbaar zal zijn.

De volgende grote PrestaShop-versie biedt veel nieuwe functies, maar als grote release betekent dit ook veel wijzigingen die niet achterwaarts compatibel zijn. Daarom kiest PrestaShop ervoor om ons nu al de gelegenheid te geven hiernaar te gaan kijken zodat wij ons kunnen voorbereiden op wijzigingen die er dus aan zitten te komen.
Dit bericht geeft nog geen volledig overzicht van de wijzigingen in de nieuwe versie. Maar het schetst al wel een goed beeld van wat je mag verwachten van de nieuwe versie.

Wat zit er in PrestaShop 9

De meest opvallende veranderingen in PrestaShop 9 zijn:

Symfony 6.4

Upgraden naar Symfony 6.4 (vergeleken met versie 4.4 die wordt gebruikt in PrestaShop 8.1) is een belangrijke stap voor het project, om up-to-date te zijn met het PHP-ecosysteem. Symfony 6.4 is de nieuwste beschikbare versie met een langdurige ondersteuning, die beveiligingsupdates biedt tot minimaal november 2027. Dit is ook geweldig nieuws voor ons als ontwikkelaars. Wij kunnen genieten van alle voordelen van de nieuwste versie van dit framework.

symfony 6.4

PHP 8.1, 8.2 en 8.3

Op het moment van schrijven van dit artikel worden PHP in versies 8.2 en 8.3 actief ondersteund of, net als PHP 8.1, beveiligingsfixes ontvangen. PrestaShop heeft ervoor gezorgd dat PrestaShop 9 compatibel is met deze drie PHP-versies, zodat wij degene kunnen kiezen die het beste bij jouw behoeften past.

PHP 8.1, 8.2 en 8.3

Nieuwe API

Dit is een belangrijke mijlpaal voor het hele PrestaShop-ecosysteem. Een moderne, flexibele API waar de community de afgelopen jaren om heeft gevraagd. De eerste versie van de nieuwe API zal in PrestaShop 9 te vinden zijn. De belangrijkste punten waarom deze nieuwe API zal worden gebruikt zijn:

 • Betere beveiliging
 • Verbeterde tracking (Wie of wat voert welke actie uit)
 • Meer opties om de API aan te laten sluiten op modules.
 • Voldoen aan de huidige moderne standaarden.

 • Nieuwe API

  Symfony in de frontoffice

  De Symfony-container is nu beschikbaar in de frontoffice. Dit is een belangrijke verandering die ons als ontwikkelaars in staat stelt om Symfony-componenten in de frontoffice te gebruiken. Wat bijvoorbeeld inhoudt dat de frontoffice van de webshop sneller wordt.

  Symfony in frontoffice

  Symfony lay-out in backoffice

  In PrestaShop 9.0 wordt de backoffice-lay-out nu volledig beheerd door Symfony- en Twig-componenten. Dit maakt de code schoner en gemakkelijker te onderhouden. PrestaShop heeft prioriteit gegeven aan achterwaartse compatibiliteit, zodat de modules normaal zouden moeten werken.

  Inlogpagina in de backoffice is gemigreerd naar Symfony

  Als onderdeel van de Symfony-migratie is de inlogpagina in de backoffice gemigreerd naar Symfony. Dit is een vrij belangrijke verandering die PrestaShop in staat zal stellen om de veiligheid van het inlogproces te verbeteren en het in de toekomst flexibeler te maken. Er zijn nog wel wat verbeteringen mogelijk, maar de eerste stap is gezet.

  Wat is de volgende stap?

  PrestaShop is druk bezig om tot een stabiele versie te komen, waarbij verschillende belangrijke ontwikkelingsgebieden nog in ontwikkeling zijn. Hier is een korte schets van de cruciale elementen die nodig zijn om de release van de definitieve versie te bereiken:

 • Core: Het werk aan de nieuwe API blijft een goede basis leggen voor de toekomst.
 • Backoffice: De inlogpagina van Symfony heeft nog enkele verbeteringen nodig om volledig functioneel te zijn.
 • Front office: De beslissing over het Hummingbird-thema en de aanwezigheid ervan in PrestaShop 9 is nog niet genomen.
 • Documentatie: PrestaShop blijft werken aan het documenteren van alle belangrijke wijzigingen in de software om het voor ons als ontwikkelaars gemakkelijker te maken om hun oplossingen aan te passen aan PrestaShop 9. Ze zullen ook een handleiding opstellen over hoe de nieuwe API effectief kan worden gebruikt en de basisprincipes van de nieuwe oplossing uitleggen.